Egyéni tanácsadás

 

A szolgáltatás célja:

 

Segít feltárni a tanácskérő számára a személyiségben rejlő, életvezetésből, személyiségproblémákból eredő nehezítő körülményeket, segít továbbá a tanácskérőnek érzelmi nehézségeinek kezelésében (lelki és érzelmi krízisek), személyes problémák megértésében, feldolgozásában, megoldásában, a valós önértékelés kialakításában és az egyén meglévő erőforrásainak összpontosításában egy  kreatívabb és kielégítőbb élet megvalósításáért.

 

A pszichológiai tanácsadás mindig egyéni tanácsadás. Tartalma a hozott és valós problémától függ, amit a kliens egyedül, szakember segítsége nélkül nem, vagy kevésbé sikeresen tudott megoldani.

A tanácsadási folyamat általában 6-8 alkalom (alkalmanként jellemzően 50-60 perc) a probléma komplexitásától függően + 2 alkalom utánkövetés.

 

A tanácsadás folyamata az alábbi szakaszokra bontható:

 

1. Első interjú, melynek során megalapozódik a bizalmi kapcsolat pszichológus és kliens között, és a pszichológus felméri a klienst. Ezt követi a szerződéskötés, mely tartalmazza a tanácsadás célját, időtartamát, és szabályozza az együttműködés kereteit, beleértve az utánkövetést is.

 

2. Tanácsadási folyamat, amikor a kliens problémája feldolgozásra kerül. A tanácsadó segít azonosítani és tudatosítani az akadályokat, azok természetét, eredetét, és a feldolgozás módozatait, lehetőségeit, alkalmazza a tipikus tanácsadói eszközöket, a megerősítést, meggyőzést, dicséretet, az életkörülmények megváltoztatására ösztönzi a klienst.

 

3. A tanácsadás lezárása. A lezárás során elsősorban azt szükséges egyeztetni a tanácskérővel, hogy hogyan folytassa egyedül a fejlődési folyamatot, milyen feltételek esetén fordulhat újra a tanácsadóhoz. A lezáró szakaszban kitűzzük az utánkövetési találkozás/telefonbeszélgetés időpontját is.

 

4. Utánkövetés: A tanácsadási folyamat megfelelő lezárása érdekében tanácskérő a tanácsadót informálja helyzetének alakulásáról.

 

Mikor javasolt a pszichológiai tanácsadás?

 

  • ha valamilyen életvezetési problémáról van szó
  • ha érzelmileg nagyon megterhelő helyzetbe kerül (haláleset, válás, súlyos betegség stb.)
  • ha valamilyen fontos döntés előtt szeretné egy az eseményektől független személlyel átbeszélni lehetőségeit
  • ha tartós stressz miatt nagyon terheltnek érzi magát és nem képes kikapcsolni
  • ha kedvetlen, szorong valami miatt
  • ha munkahelyi, családi, párkapcsolati konfliktusát önerőből nem tudja kezelni, megoldani
  • pályamódosításra/ pályaválasztásra készülő személyek, akiket valamilyen probléma akadályoz a továbblépésben, elhelyezkedésben

 

 

Pallerika.hu

GYORSLINKEK

KAPCSOLAT

Páll Erika - tanácsadó szakpszichológus

 

4026 Debrecen, Péterfia u. 2.
1.em. 12-es iroda (052-es csengö)

 

Tel.: 06 20 286 3663
(munkanapokon 9:00-17:00 között)

 

Email: erika@pallerika.hu

 

www.pallerika.hu